Borovicové púčiky – najmä borovica lesná (Pinus sylvestris L.), ale môže byť aj iná napr. borovica čierna (Pinus nigra)
Palina pravá (Artemisia absinthium L.) zbieraná v dvoch fázach:
– vo vegetačnom období, teda v čase rastu a vývoja zelenej hmoty (apríl)
– v čase kvitnutia (júl/august)
Suroviny sa sušia pomaly na tmavom mieste. Po vysušení sa nadrobia alebo narežú na kúsky nepresahujúce 4cm. Na chladnom a tmavom mieste sa môže sušina uskladniť až dva roky.
Na prípravu sa používajú suroviny v nasledujúcom pomere: 50g paliny zbieranej počas vegetačného obdobia, 900g paliny zbieranej v čase kvitnutia a 50g borovicových púčikov. Suroviny sa nasypú do 10 litrov vody a varia sa v prikrytej nádobe (kvôli zabráneniu úniku účinných rastlinných látok a esenciálnych olejov) 2-3 hodiny na miernom ohni. Odvar sa nechá odstáť 8 hodín na teplom mieste a prefiltruje cez 2-3 vrstvy gázy.
Odvar sa pridáva do cukrového sirupu v pomere 30-35ml na liter sirupu (1,5kg cukru na 1l vody).
Pingback: Profilaktika s použitím prípravku KAS-81 - Včelárenie