Borovicové púčiky – najmä borovica lesná (Pinus sylvestris L.), ale môže byť aj iná napr. borovica čierna (Pinus nigra)

Palina pravá (Artemisia absinthium L.) zbieraná v dvoch fázach:
vo vegetačnom období, teda v čase rastu a vývoja zelenej hmoty (apríl)
– v čase kvitnutia (júl/august)

Suroviny sa sušia pomaly na tmavom mieste. Po vysušení sa nadrobia alebo narežú na kúsky nepresahujúce 4cm. Na chladnom a tmavom mieste sa môže sušina uskladniť až dva roky.

Na prípravu sa používajú suroviny v nasledujúcom pomere: 50g paliny zbieranej počas vegetačného obdobia, 900g paliny zbieranej v čase kvitnutia a 50g borovicových púčikov. Suroviny sa nasypú do 10 litrov vody a varia sa v prikrytej nádobe (kvôli zabráneniu úniku účinných rastlinných látok a esenciálnych olejov) 2-3 hodiny na miernom ohni. Odvar sa nechá odstáť 8 hodín na teplom mieste a prefiltruje cez 2-3 vrstvy gázy.

Odvar sa pridáva do cukrového sirupu v pomere 30-35ml na liter sirupu (1,5kg cukru na 1l vody).

Recept na prípravok KAS-81 proti varroáze a nozematóze

Jeden komentár

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>